Tuesday, 16 October 2012

Photoscape. Software apa ni?

Hai dan selamat sejahtera.


Entry pada kali ini adalah sesuai untuk orang-orang yang macam aku lah, yang tak tahu apa-apa pasal IT. Contohnya, software Photoscape ni. 
HAHA.
Ok lah, untuk pengetahuan korang, software ni free je, boleh download kat internet, search sahaja kat Google. Jangan risau.


Gambar di atas ni adalah contoh yang aku ambil dalam PC ak nie. Simple je.
Jadi, antara fungsi Photoscape adalah :

1. Editor - untuk kita edit gambar. Kalau dah expert, mmg lawa jadiknya. Kalau tak expert pun xpe, boleh belajar..

2. Page - biasanya digunakan untuk gabung gambar kita byak-banyak jadi satu muka.
3. Animated gif - untuk buat animasi bergerak dalam format gif. 

4. Splitter - pecahkan gambar-gambar korang
5. Screen Capture - haaa.. ni antara yang paling penting la. Jadi korang boleh la tangkap gambar skrin laptop atau pc korang, terutamanya kepada siapa yang berminat nak buat tutorial...

Ok la. Itu sahaja serba sedikit..
Terima kasih.

2 comments:

  1. photoscape boleh megedit muka...kot2 time tuh ade jerawat ke..haha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye? boleh ke? hahaha.. xtahu pulak.....

      Delete